Олена Гаряча: Уряд суттєво збільшив розмір допомоги, яка виплачуватиметься сім`ям, потерпілим унаслідок стихії

Уряд суттєво збільшив розмір допомоги, яка виплачуватиметься сім`ям, потерпілим внаслідок стихії. Про це повідомила на брифінгу у Міністерстві праці та соціальної політики заступник міністра праці Олена Гаряча з посиланням на урядову постанову від 2 серпня 2008 року за N 689.

Заступник міністра праці Олена Гаряча
Заступник міністра праці Олена Гаряча

На прохання кореспондента УКРІНФОРМу зупинитися більш детально на останніх рішеннях Кабінету Міністрів, Олена Гаряча зазначила, що урядовим документом було затверджено "Порядок використання у 2008 році субвенцій з державного бюджету обласним бюджетам Вінницької, Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей, міському бюджету м.Чернівці для ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року".
- Уряд суттєво підвищив розмір допомоги тим громадянам, у яких зруйновано будинки. Ця сума становити 50 тис грн. Але й вона неостаточна. Якщо зруйнований будинок загальною площею до 60 кв м, уряд пропонує зробити остаточний розрахунок після виплати 50 тисяч у сумі, яка відповідатиме 2 тис. грн за кожний квадратний метр зруйнованого будинку загальної площі, - сказала заступник міністра.
За її словами, таким чином "набігає" сума в 120 тис грн. "Тобто, родина отримає 120 тис. грн, але з урахуванням усіх виплачених попередніх сум", - наголосила урядовець.
Що ж до будинків, які потребують капітального ремонту, то Олена Гаряча проінформувала, що зараз в основному завершується процес виплат 2,5 тис. грн. Отже, незабаром розпочнеться другий етап перерахування грошей у вже збільшеному розмірі - до 15 тис. грн. Крім того, в Постанові N 689 передбачено, що буде проведено остаточний розрахунок за кожний квадратний метр житлової площі в сумі 300 грн. "При цьому як для зруйнованих помешкань, так і для тих, які потребують капітального ремонту, до розрахунку включається не більше ніж 60 кв. метрів загальної площі житлового будинку", - уточнила урядовець.
Не обійшла вона увагою й третю категорію потерпілих - чиї будинки потребують поточного ремонту. Їм держава відшкодовуватиме по 5 тис. грн.
Важливий ще один момент, на якому зупинилася Олена Гаряча: "Сьогодні, коли органи самоврядування проводять додаткове обстеження будинків з урахуванням наслідків стихії, стає очевидним, що певна категорія будинків переходить із другої категорії в першу, а з третьої - в другу. Тому ми зараз проводимо відповідні доплати навіть по першому траншу. Позначаться вони й на збільшенні остаточних розрахунків".
Заступник міністра також наголосила, що сума допомоги виплачуватиметься в цілому на сім`ю, незалежно від того, скільки там проживає осіб. "Тобто, гроші надходитимуть на те прізвище, яке зазначене в дефектному акті", - уточнила вона, додавши, що в постанові також вказується, що виплата здійснюватиметься лише по одному будинку: "Незалежно від того, скільки в сім`ї від стихії постраждало помешкань - один, два чи три".
Що ж стосується подальшого відшкодування за втрачене майно, то ці питання будуть розглядатися на наступних засіданнях уряду. За словами заступника міністра праці, Президент і Прем'єр-міністр зустрічаються на місцях з людьми, і враховують їх звернення. "Ще немає жодного питання, яке б ми не вирішили в оперативному порядку", - продовжила О.Гаряча.
За її словами, сьогодні органи соціального захисту проводять нарахування допомоги за списками, до яких вже включені 24 тисячі чоловік. У свою чергу, Укрпошта та Ощадбанк почали здійснювати ці виплати. Олена Гаряча зазначила, якщо виплата перевищує суму в понад 5 тисяч гривень, вона перераховуватиметься на ощадні рахунки громадян у банку. "Тобто, йдеться про 50 і 15 тис. грн. А сума, що становить 5 тисяч грн, буде спрямовуватися через поштові відділення і поштарі будуть розносити їх безкоштовно", - уточнила заступник міністра.
Нині до цієї роботи відділення зв`язку долучають поштарів із сусідніх сіл, які не зачепила стихія. Допомагають розносити гроші одиноким громадянам і органи соціального захисту. "Словом, всі служби, зокрема й Ощадбанку, намагаються бути якомога ближче до постраждалого населення", - констатувала заступник міністра. Вона також нагадала, що перша урядова постанова була видана 28 липня, а з наступного дня "держава вже почала здійснювати виплати".
Говорячи про навантаження, яке випало на плечі тих, хто відразу підключився до допомоги постраждалим, Олена Гаряча зазначила, що спочатку кількість потерпілих збільшувалася щодня в 2-3 рази, а зараз, коли звіряються списки та уточнюється додаткова кількість людей, динаміка не така стрімка.
Інформуючи про напрямки використання коштів, визначених урядовою постановою, заступник міністра нагадала, що ця субвенція може бути спрямована на виплату часткової допомоги сім'ям, які потерпіли внаслідок стихійного лиха. Йдеться про кошти для будівництва та придбання житла, капітального та поточного ремонту пошкодженого житла, відшкодування вартості зруйнованих господарських приміщень, втраченого майна і сільськогосподарської продукції на городах та присадибних ділянках та оздоровлення дітей потерпілих сімей.
Виділені урядом кошти також передбачені на проведення медичних, санітарних і протиепідемічних (профілактичних) заходів. Не обійдені в постанові й питання відновлення об'єктів, що перебувають у комунальній власності. Зокрема, це може бути відновлення закладів бюджетної сфери та вулиць, доріг, мостів і об'єктів житлово-комунального господарства, об'єктів водного господарства та газопостачання, а також об'єктів газопостачання (газопроводів-відводів), будівництво яких здійснювалося за рахунок коштів населення. Крім того, ця субвенція буде спрямована й часткове відшкодування збитків сільськогосподарських підприємств.
Проте заступник міністра праці особливо наголосила на пріоритетних статтях цього документа. За її словами, субвенція в першу чергу спрямовується на виплату допомоги громадянам, в тому числі на оздоровлення дітей та відновлення постачання питної води. "Якщо хтось із губернаторів захоче більше грошей використати на будівництво доріг, він зможе це зробити лише тоді, коли забезпечить громадян усіма належними виплатами, оздоровить дітей і відновить постачання води", - резюмувала на завершення Олена Гаряча.

Наталія Андрусенко, УКРІНФОРМ
06 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:52
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
» Всі новини